Gas

Industriële gastellers voor al uw gastoepassingen

Het meten van gas heeft veel toepassingen. In de meeste woningen staat een gasteller op de aanvoerleiding naar de gasbrander, maar ook voor meer industriële toepassingen zoals bijvoorbeeld WKK’s heeft Ecompany oplossingen in haar gamma.

De meest gekende en gebruikte gasteller is van het type balgenmeter ofwel diafragmagasteller. Dit mechanische meetprincipe is zeer nauwkeurig en kan eventueel (in de kleinste maten) aangevuld worden met een mechanische temperatuurcompensatie. Het eenvoudige meetprincipe heeft een zeer lage drukval en kan in optie uitgerust worden met een potentiaal vrij pulscontact, type reed. De balgentellers in ons gamma gaan van G2,4 tot en met G25.

Voor de grotere gasbranders of meer industriële toepassingen kijken we in de eerste plaats naar rotatieve meters. Deze meters werken volgens een volumetrische meetprincipe. Een vast volume loopt doorheen de gasteller. Elke omwenteling komt dus overeen met een exact volume, waardoor de index kan oplopen. Dit mechanische principe heeft zeer veel voordelen. Het is een compacte teller die geen rechte leiding voor noch na de meter nodig heeft. Daarnaast is het zeer nauwkeurig (MID-gekeurd, en toepasbaar voor WKK’s) en is er een kleine drukval. De datasheet van de meter geeft meer technische details.

De meters zijn aanvaard door zowel de VREG, BRUGEL als de CWAPe en kunnen uitgerust worden met een themowell (voor lokale temperatuurmeting) als met een drukaansluiting. Beide worden gebruikt voor de druk- en temperatuurcompensatie.

We vullen het gamma aan met turbinetellers voor de grootste verbruikers. Hier bekijken we eerst de volledigheid van de toepassing alvorens een type aan te raden. Gelieve hiervoor telefonisch contact op te nemen met een collega.

Vaak worden onze gastellers gebruikt in combinatie met een temperatuur- en drukcompensatie, de MacBat IV. Dit meettoestel meet de temperatuur en de druk daar waar het gasvolume gemeten wordt. Dit volume wordt vervolgens herleid naar 0°C en 1013,25 mBar. Deze herleiding is vaak noodzakelijk voor het bekomen van groenestroomcertificaten. Ecompany heeft veel ervaring met deze toepassing en garandeert alle nodige documenten en certificaten te voorzien bij elke MacBat IV.

Gas